Universitatea tehnică "Gh. Asachi" Iaşi   Asistsys
 Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnilogia informaţiei  
 

Home

Rezumat

Stadiu

Obiective

Proiect

Activitati

Parteneri Contact Rezultate
 
 
   
Rezumatul proiectului
   
 

     În cadrul contractului ASISTSYS s-a proiectat şi realizat un sistem electronic care permite comunicarea cu persoane care, din diverse motive, de exemplu din cauza unui handicap neuro-locomotor major, nu mai pot comunica cu alte persoane în modurile uzuale (vorbire, scris prin semne), deşi posedă un nivel de percepţie şi înţelegere acceptabil, adică: aud şi/sau văd, înţeleg, dar nu pot semnaliza conştient şi coordonat.

     Este vorba despre persoane care aud şi/sau văd şi înţeleg, dar sunt imobilizaţi şi nu pot executa mişcări şi/sau nu pot vorbi. Cazuri tipice sunt pacienţii cu operaţii la coloană sau în zona cervicală, dar există şi multe alte cauze provocatoare de situaţii similare. În multe cazuri, persoanele sunt complet imobilizate, dar pot să vadă, să audă, pot vorbi mai mult sau mai puţin inteligibil; în alte cazuri, aceşti oameni pot emite sunete nearticulate şi pot efectua unele mişcări, contracţii musculare, dar cu control redus. În toate situaţiile, marea problemă, este comunicarea pacient – supraveghetor, la care se adaugă problema observării pacientului. De aceea, aceşti bolnavi necesită supraveghere continuă, 24 de ore din 24, din motive evidente.

      Principiul de funcţionare al sistemului ASISTSYS se bazează pe utilizarea unor „cuvinte/expresii cheie”, (tehnologia „key-words”) care sunt prezentate pacientului în mod automat de către calculator şi pot fi selectate de către acesta, prin diferite metode, în funcţie de starea pacientului.

      Expresiile selectate de acesta sunt transmise printr-un sistem de radiocomunicaţii (WI-FI) până la îngrijitor, care acţionează în acord cu solicitarea.

      În varianta finală, structura sistemului ASISTSYS include trei componente:

1) AsistsysPacient - un dispozitiv fix la pacient (calculator, laptop);

2) AsistsysÎngrijitor - un dispozitiv mobil („PDA” sau „Smartphone”) la îngrijitor;

3) AsistsysServer – calculator cu rol de server.

     Comunicaţiile AsistsysPacient  -  AsistsysServer  -  AsistsysÎngrijitor se execută prin radio, prin resursele internet: prin reţeaua Internet locală (WLAN) sau personală (WPAN) şi/sau prin reţeaua Internet mobilă (GPRS).

      În funcţie de starea fizică a pacientului, în cadrul sistemului ASISTSYS, se utilizează mai multe metode pentru depistarea voinţei pacientului:

      1. Pentru pacienţii care pot efectua unele contracţii musculare controlate, s-a utilizat tehnica bazată pe un comutator mecanic, în care pacientul acţionează pârghia/butonul de comandă al unui comutator cu două poziţii, dispozitive disponibile pe piaţă de la mai mulţi producători de echipamente medicale;

     2. Pentru pacienţii cu afecţiuni foarte grave, complet imobilizaţi, s-a utilizat tehnica depistării privirii pacientului, prin depistarea deplasării globilor oculari. Selecţia cuvântului cheie sau a idiogramei corespunzătoare voinţei pacientului se face prin detectarea unei clipiri pronunţate a acestuia. Pentru implementarea acestei tehnici s-au utilizat două metode, fiind realizate ambele variante în cadrul dispozitivului pacientului:

            - tehnica electromiogramei oculare, în care, prin mijloace de captare a biopotenţialelor muşchilor ochiului se detectează deplasarea globilor oculari şi prin urmare, voinţa pacientului;

            - tehnica bazată pe analiza de imagine captată de o cameră video în infraroşu, cuplată la calculator; prin determinarea poziţiei pupilei se determină voinţa pacientului.

     În cadrul proiectului s-au implementat şi câteva baze de date, una incluzând cuvintele cheie şi pictogramele (organizată pe mai multe nivele de ierarhie), iar a doua pentru gestionarea activităţii sistemului. Ambele baze de date au fost testate şi modificate corespunzător voinţei pacienţilor, ajungându-se la o funcţionare corespunzătoare a acestora. Este de remarcat faptul că baza de date a pacienţilor este adaptabilă, putând fi uşor modificată, chiar şi de personal nespecializat în domeniul IT (dar cu un minim de cunoştinţe în ceea ce priveşte utilizarea unui calculator, în concordanţă cu nevoile pacienţilor şi a gradului de handicap al acestora. Astfel în baza de date a pacienţilor se pot introduce cuvinte cheie şi pictograme noi şi se pot şterge cele considerate inutile. Pentru pacienţii mai bine instruiţi şi cooperanţi, bazele de date sunt organizate pe mai multe nivele de ierarhie, acest lucru uşurând alegerea cuvintelor cheie şi scurtând timpul de aşteptare al pacientului. Toate cuvintele cheie şi pictogramele sunt însoţite de mesaje sonore adecvate, care uşurează utilizarea sistemului de către pacienţii cu nivel ridicat de handicap.

     Testarea sistemului ASISTSYS s-a făcut la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, principalul beneficiar al sistemului, fiind pozitiv apreciat de pacienţi, aparţinătorii acestora, medici şi asistente medicale. Produsul final este destinat a fi utilizat atât în unităţi de îngrijire şi tratament, cât şi la domiciliu, în azile pentru bătrâni etc.

   

Catedra de Telecomunicaţii