Universitatea Tehnică "Gh.Asachi" Iaşi

romānă

english

Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii
Catedra de Telecomunicaţii
 

Home

Rezumat

Stadiu

Obiective

Proiect

Activităţi

Parteneri

Contact Rezultate
 
 
 

 

 

Rezumatul propunerii

 
     
 

Proiectul propune realizarea cercetarilor, proiectarea, si realizarea unui sistem electronic care sa permita comunicarea cu persoane care, datorita unui handicap neuro-locomotor major, nu mai pot comunica cu alte persoane in modurile uzuale: prin vorbire, in scris sau prin semne, desi poseda un nivel de perceptie si intelegere acceptabil, adica: aud si/sau vad, inteleg, dar nu pot semnaliza. De regula, acesti oameni pot emite sunete nearticulate, pot efectua unele miscari, contractii musculare, dar fara controlul fin necesar comunicarii. In ambulator sau internati, acesti bolnavi necesita supraveghere continua, 24 ore din 24, din motive evidente. Determinarea necesitatilor acestor bolnavi, urgente (urinare, defecatie, ...) sau de alt fel (durere, sete, ...), este o mare problema, necesitand un efort continuu din partea ingrijitorilor, care nu-si pot parasi postul. Din cate stim, in prezent, sisteme de comunicare complexa pentru handicapati de tipul indicat mai sus nu exista; cele disponibile sunt pentru handicapati mai putin sever, sau permit numai apelul sau alarmarea (cu o sonerie, de exemplu).

Obiectivul propunerii de proiect consta in realizarea unui sistem electronic format din doua componente: un ansamblu la bolnav si unul la supraveghetor. Ansamblul pacientului include un senzor de miscare/ respiratie/ ..., un sistem de semnalizare audio si/sau video si un transmitator radio. Supraveghetorul poseda un receptor radio cu difuzor.  Foarte sumar, functionarea este astfel: la cererea bolnavului (inspiratie pe gura, miscare, ...), blocul audio/video incepe furnizarea audio si/sau pe display a unor expresii-cheie (tip: mi-e sete, ma doare, vreau afara etc.) in succesiune; fiecare expresie este repetata de 2-3 ori, cu pauze. La auzirea expresiei-cheie potrivita, bolnavul executa o contractie (inspira pe gura, ...) – expresia selectata este transmisa prin radio la supraveghetor care afla ce doreste bolnavul si daca solicitarea este urgenta (defecatie, ...) sau nu (sete, foame, ..).

Propunerea de proiect reprezinta un raspuns la unele dintre provocarile societatii, asigurand autonomia persoanelor cu afectiuni neuro-motorii in privinta comunicarii si in acelasi timp, constituie o tehnologie integrata de realizare a unei interfete individuale de interconectare a persoanelor dezabilitate temporar sau permanent la servicii si resurse.

Produsul final este destinat a fi utilizat atat in unitati de ingrijire si tratament cat si la domiciliu, in azile, etc.